Potrzebne składniki:
– mąka żytnia razowa typ 2000 100g
– płatki owsiane górskie 100g
– mleko 2% 60ml
– cynamon 2 łyżeczki
– miód 60g
– jaja kurze 2szt
– rodzynki 50g
– orzechy włoskie 15g
– migdały 15g
– proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
– stewia 7 małych drażetek bądź proszek
Sposób przygotowania:
– białka ubijamy na sztywną pianę
– dodajemy mleko, żółtka, miód, mąkę wszystko mieszamy dosypując cynamonu, proszku do pieczenia oraz rozpuszczoną w wodzie stewię
– dosypujemy płatki owsiane oraz orzechy z migdałami i rodzynkami – mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji
– całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika ( 180 stopni ) i pieczemy 20minut, po czym wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciastka na jeszcze około 15-20 min
– wychodzi około 9 dużych ciastek
Składniki odżywcze:
Białko: 44 g Węglowodany: 236 g Tłuszcze: 40 g Kaloryczność: 1408
2 Komentarze
Marcin Błoński · 7 lutego 2014 o 18:10
Chodziły za mną od paru dni i postanowiłem je w końcu upiec. Bardzo smaczna przekąska, wszyscy wcinają aż się uszy trzęsą 😉
Partyka Trener · 7 lutego 2014 o 22:55
Cieszę się że smakują 😀 postaram się niedługo wrzucić inne ciekawe alternatywy 🙂