Potrzebne składniki:
– ziemniaki po obraniu 650g
– pierś z kurczaka 200g
– mieszanka warzywna
– oliwa z oliwek
– sól, pieprz cayenne, papryka czerwona
Sposób przygotowania:
– ziemniaki obieramy, a następnie kroimy, całość wrzucamy do garnka z wodą i miodem – zostawiamy na około 30minut
– po odstaniu wyciągamy ziemniaki i za pomocą papierowego ręcznika je osuszamy
– piekarnik należy rozgrzać do temperatury około 175 stopni, ziemniaki wysypać do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia
– spryskujemy ziemniaki oliwą z oliwek ( można kupić z nakrętką wyposażoną w atomizer ), następnie posypujemy pieprzem cayenne, papryką czerwoną i solą
– całość mieszamy i wstawiamy do piekarnika na około 1h15min
– w między czasie można przygotować pierś z kurczaka z warzywami – polecam całość wrzucić do garnka i ugotować na parze
Wiele osób boi się ziemniaków na redukcji, niesłusznie 😉
Składniki odżywcze:
Białko: 70 g Węglowodany: 146 g Tłuszcze: 17 g Kaloryczność: 1004