Kurczak z warzywami i ryżem

Potrzebne składniki:
– pierś z kurczaka 200g
– ryż 100g
– papryka, pomidory, fasola, marchew, dynia, cukinia, ziemniaki – wszystko po około 100g
– pieprz czarny, pieprz cayenne, czosnek granulowany, papryka czerwona, oregano

Sposób przygotowania:
– filet kroimy w kostkę, obtaczamy mięso w pieprzu czarnym, papryce czerwonej i oregano ( najlepiej jak mięso postoi przez noc w lodówce w marynacie ). Następnie smażymy na teflonie przy użyciu beztłuszczowego oleju w sprayu na bardzo małym ogniu pod przykrywką. Mięso będzie gotowe po około 10 -15 min. Wyłączamy gaz i posypujemy mięso czosnkiem granulowanym i przykrywamy patelnie pokrywką.
– ryż gotujemy około 15 min – tak żeby był al dente
– wszystkie warzywa kroimy w małe kawałki zaczynając od ziemniaków, fasoli, marchwi, cukini, papryki i pomidorów, wszystko powinno być w tej kolejności wrzucane do garnka. Warzywa pod przykrywką muszą stać około godziny czasu aż zrobią się miękkie. Całość zasypujemy pieprzem cayenne i mieszamy.

Składniki odżywcze:
Białko: 65g Węglowodany: 122g Tłuszcze: 5g Kaloryczność: 787

Dodaj komentarz