Tłuszcz Jest Dla Ciebie DOBRY: Pięć Rad Jak Jeść Tłuszcz Aby Gubić Tłuszcz

Niektóre tłuszcze są dla Ciebie wyjątkowo dobre. Te tłuszcze przynoszą mnóstwo korzyści pomagając w osiągnięciu optymalnej kompozycji ciała, chroniąc od raka, Alzheimer’a i cukrzycy. Oto pięć porad jak czerpać przyjemność z tłuszczu.
#1: Spożywaj Dużo Tłuszczu Omega-3
Nie powinieneś być zaskoczony, że tłuszcz otrzymywany z tłustych ryb jest niesamowicie zdrowy dla ciała. Wprawdzie tłuszcze omega-3 są nazwane niezbędnymi kwasami tłuszczowymi (NKT) i musisz je spożywać, aby Twoje ciało funkcjonowała prawidłowo.
NKT utrzymają prawidłową kompozycję ciała ponieważ tworzą zewnętrzną wartswę lipidową komórek. To poprawia sygnalizację insulinową komórek, a to usprawnia metabolizm. Natomiast dieta wysoka w węglowodany i uboga w NKT i inne tłuszcze go spowalnia, co prowadzi do tycia. Inne korzyści wynikające z NKT to ochrona mózgu i obniżenie stanu zapalnego w ciele, co pozwala zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka lub choroby serca.
Otrzymuj kwasy omega-3 z ryb, oleju rybiego, organicznego mięsa i nabiału i siemienia lnianego.
#2: Używaj Oleju Kokosowego
Olej kokosowy zawiera wysokie stężenie średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które ulepszają zdrowie, poprawiają funkcje umysłowe i poprawiają kompozycję ciała. Niedawne badanie ujawniło, że gdy Malezyjczycy spożywali 30ml oleju kokosowego z każdym posiłkiem przez miesiąc, stracili niewielką ilość tłuszczu (pół kilograma) i znacząco zmniejszyli obwód pasa. Upewnij się, że olej kokosowy, który kupujesz jest „surowy” i nie jest częściowo uwodorniony – to jest bardzo ważne!
Wypróbuj też oleju kokosowego do gotowania zamiast olejów roślinnych. Olej kokosowy jest w stanie stałym w temperaturze pokojowej i można z niego korzystać w przepisach jak z masła, jednak ma wysoką temperaturę spalania (około 350 stopni), co czyni go idealnym do smażenia.
#3: Jedz Masło
Masło jest dla Ciebie dobre jeśli upewnisz się, że używasz organicznego, wyprodukowanego z mleka krów karmionych trawą. Masło zawiera mnóstwo witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, zwłaszcza witaminę K, która jest szczególnie istotna dla zdrowia kości, ponieważ pozwala na metabolizm wapnia. Dodatkowo, zawiera sprzężony kwas linolowy, który jest silną substancją przeciwrakową i przyczynia się do utraty tłuszczu, gdy spożywany jest codziennie.
Masło również zawiera średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które nie wchodzą w cykl cholesterolowy, co pomimo faktu, że masło zawiera dużo tłuszczy nasyconych, nie podniesie „złego” cholesterolu LDL. Prawda jest taka, że spożywanie tłuszczu nasyconego pochodzenia zwięrzecego, bez ogromnych ilości węglowodanów, jest niegroźne!
Jedz masło jak tylko chcesz, upewnij się, że pochodzi od krów karmionych trawą. Unikaj margaryny, zamienników masła i prowadź dietę low-carb dla najlepszych wyników.
#4: Jedz Avocado, Oliwę z Oliwek & Orzechy
Avocado, oliwa z oliwek i orzechy zostały nazwane, przez naukowców, pokarmami „zwalczającymi otyłość”. Zawierają kwasy omega-6, które gdy są spożywane w równowadze z omega-3 są dla Ciebie bardzo dobre.
Jest dużo zamieszania o tłuszcze omega-6, ponieważ typowa zachodnia dieta jest niebiezpiecznie wysoka w izolowany, przetworzony tłuszcz omega-6 z olejów roślinnych. To są tłuszcze, które chcesz omijać, jednak avocado, nierafinowana oliwa z oliwek (lub oliwki) i orzechy nie sa przetworzone i poprawiają kompozycję ciała jednocześnie zmniejszając stan zapalny. Dodatkowo, jeśli będziesz jadł warzywa razem z tymi tłuszczami, zwiększysz absorpcję witamin i składników pokarmówych zwartych w warzywach.
Dodaj je do sałatki, lub dań z gotowanymi warzywami. Lub spróbuj mięsno-orzechowego śniadania, rotując rodzaj orzechów codziennie rano wraz z mięsem.
#5: Idź na Low-Carb & Unikaj Wszystkich Przetworzonych Pokarmów
Przetworzone pokarmy, zwłaszcza stworzone przez człowieka tłuszcze i przetworzone węglowodany wytwarzają chaos w ciele, ponieważ szybko podnoszą poziom cukru i prowadzą do wydzielania dużych ilości insuliny. Oprócz tego, że czujesz się ospały, to wytwarza stres oksydacyjny.
Większość ludzi zdążyło zaakceptować wiadomość, że tłuszcze trans stworzone przez człowieka są ZŁE, jednak idea, że przetworzone niskotłuszczowe pokarmy są również okropne, potrzebuje więcej czasu.
Możliwe, że dzieje się tak, ponieważ sprzecznym wydaje się fakt, że przetworzone węglowodany, z których wiele jest 0% lub niskotłuszczowych, powodują wzrost cholesterolu. Gdy tłuszcz jest usunięty z danego produktu, węglowodany są bardzo szybko wchłaniane, co powoduje wystrzał insuliny, produkując stan zapalny i wysoki cholesterol.
Referencje:
Guldbrand, H., Dizar, B., et al. In Type 2 Diabetes, Randomization to Advice to Follow a Low-Carbohydrate Diet Transiently Improves Glycemic Control Compared with advice to Follow a Low-Fat Diet Producing a Similar Weight Loss. Diabetologia. 2012. 55(8), 2118-21127.
Liau, K., et al. An Open-Label Pilot Study to Assess the Efficacy and Safety of Virgin Coconut Oil in Reducing Visceral Adiposity. ISRN Pharmacology. 2011. 949686.

Copyright ©2013 Charles Poliquin

Kategorie: Aktualności