Chcesz zobaczyć swój sześciopak ponownie – lub po raz pierwszy ? Jest tu wszystko, co musisz wiedzieć, aby uzyskać wymarzoną sylwetkę.

 

1. UTNIJ KALORIE
Krok pierwszy obraca się wokół prostej matematyki: musisz jeść mniej kalorii niż organizm jest przyzwyczajony. Gdy wytworzysz niedobór kalorii ciało reaguje w ten sposób że zaczyna pobierać energię ze zmagazynowanego tłuszczu, a przez to staje się szczuplejsze.
Najprostszym sposobem na „ucięcie” kalorii jest zrezygnowanie z pewnej ilości tłuszczów. Dlaczego tłuszcze ? spowalniają metabolizm i 1g tłuszczu zawiera 9kcal.

Eliminuj: masło, oleje, sosy sałatkowe, skóra z kurczaka.
Włączaj: łosoś, awokado, orzechy włoskie, olej kokosowy

 

2. OGRANICZ WĘGLOWODANY
Choć kontrola kalorii jest ważna, kontrola hormonalna jest także ważna. W połączeniu z kaloriami hormony regulują spalanie tłuszczu. Idealnym sposobem na kontrolę insuliny ( hormon, który hamuje rozpad tłuszczu i prowadzi do jego magazynowania) jest ograniczenie spożywania pewnych węglowodanów. Oczywiście nie wszystkie węglowodany są sobie równe. Krótko mówiąc szybko trawiące się węglowodany mają tendencję to nagłych skoków insuliny, co prowadzi do potencjalnego wzrostu tkanki tłuszczowej.

Eliminuj: słodycze, białe pieczywo, ciastka, biały ryż
Włączaj: płatki owsiane górskie, rośliny strączkowe, jak najmniej przetworzone: ryż brązowy, kasza gryczana, wafle ryżowe naturalne

Prosty sposób na połączenie kroku 1 z 2 to zrezygnowanie z części porcji i zastąpienie jej zdrowym nieprzetworzonym produktem. Jeśli masz tendencję do zjedzenia dużej bułki na śniadanie zrób zamiast tego owsiankę. Z czasem zobaczysz że tak niewielkie zmiany dają rewelacyjne efekty.

 

3. BIAŁKO
Czy kaloria jest równa kalorii ? Nie zawsze, ponieważ różne rodzaje kalorii mogą mieć różny wpływ na Twoje ciało i Twoje wyniki. Jaką rolę odgrywa tutaj białko ? Pozwala nie tylko budować mięśnie, ale jest kluczem do pobudzenia metabolizmu. Ciało spala więcej kalorii by strawić białko, znane jest to jako efekt cieplny żywności. Większe spożycie białka pozwoli Ci na pobudzenie metabolizmu i szybszą redukcję tkanki tłuszczowej. Spożywaj co najmniej 1 gram biała na kilogram masy ciała.

Włączaj: indyk, kurczak, tuńczyk, białka jaj, białka serwatkowe, niskotłuszczowy ser

 

4. NIGDY NIE JEDZ SAMYCH WEGLOWODANÓW
Kiedy próbujesz stracić tłuszcz, kontrola insuliny jest istotna. Łączna ilość insuliny wytwarzana przez organizm nie jest związana z tym jak wiele węglowodanów zjesz, ale jak szybko zostaną one strawione. Rafinowane węglowodany strawisz szybko, podnosząc w znaczący sposób poziom insuliny, dlatego należy ich unikać. Jest na to sposób: NIGDY nie jedz samych węglowodanów. Spraw, by Twoje posiłki zawierały również białko i niewielkie ilości tłuszczu, pozwoli to na dłuższe trawienie i obniżenie skoków insuliny.

CDN.